You are here

Boje u dečijoj sobi, motor koji pokreće mozak

Čekate bebu i spremate sobu za useljenje najmlađeg člana porodice?
Planirate da je okrečite i opremite stvarima nežnih, pastelnih boja?
Da, uglavnom je tako. Jer sobe za bebe su prava riznica svih nijansi roze, plave, ljubičaste, tirkiz i drugih oku prijatnih  boja. Ali, čijem oku? 

Bebinom sigurno ne, jer male bebe u prvim danima ne vide ništa bliže od pola metra, ne uočavaju sitne detalje i tek nakon 7 dana počinju da opažaju stvari koje se kreću. Kako vreme prolazi, bebin vid se poboljšava uz konstantnan razvoj oka, tako da tek nakon mesec dana života beba primećuje više detalja, iako u blagoj izmaglici.

Beba tek nakon navršenih šest meseci života, može da vidi detalje, pokret i boje zajedno. Do tada, nema uživanja u vašem (ne sumnjamo) prelepom izboru nijansi i dezena. Bar što se bebe tiče.

Pogledajte i Kako se menja vid bebe od rođenja do prve godine života 

Šta kaže nauka?

Neurologija tvrdi da se sinapse (veze između nervnih ćelija koje čine znanje) stvaraju samo u toku aktivnosti, i fizičke i mentalne. Slična situacija je i kod razvoja mozga malih beba, s tom razlikom što je njihova sposobnost mentalne i fizičke aktivnosti na najnižem nivou.

Tj, bebe se ne kreću i ne razmišljaju mnogo.

Vode se urođenim refleksima i instinktima, i sve svoje aktivnosti usklađuju upravo sa njima. Kako beba raste, kako joj se budi radoznalost, tako se više i pomera i teži ka novim saznanjima.

Koja su prva bebina saznanja?

Upravo ona koja beba prvo VIDI.

Ona koja vidi iz svog kreveca, ležećeg ili kasnije sedećeg položaja.

Ukoliko bebinu sobu okrečite svetlim, pastelnim, onim najnežnijim tonovima roze, plave, žute... boje - beba u takvom enterijeru neće naći izazov za svoje oči i svoju radoznalost.

Takva okolina, čije se boje stapaju jedna u drugu, neće pozvati bebu na akciju: na pomeranje očiju, glave, ruku, a kasnije ni nogu.

Izostanak fizičkog dela aktivnosti, automatski dovodi i do izostanka mentalnog dela.

To jest, aktivnijeg povezivanja pojmova, razmišljanja i stvaranja sinapsi.

Upravo zato, dobro je i veoma korisno za rani razvoj mozga bebe u njenu sobu uneti kontrastne boje, detalje jakih boja, dezen sa likovima, krupnije motive, i sve ono što vam na prvi pogled deluje upadljivo.

Upravo "upadljivo" biće za bebu interesantno.

Pozivaće je da ga pogleda i na taj način motivisati njene nervne ćelije da se spajaju i čine neuronsku mrežu, tako važnu i neophodnu za svaki budući intelektualni napredak.

Ovakav pogled na razvoj dečijeg mozga zastupa, i na svojim predavanjima uvek pominje, i Ranko Rajović, osnivač NTC sistema učenja,  veoma efikasnog i svetski priznatog modela učenja. 

Zašto dete neće da bude u svojoj sobi?

Dokaz za tvrdnju iz prethodnog pasusa jeste i čest zahtev deteta (i beba i starije dece) da ide u dnevnu sobu, kuhinju, ili neku drugu prostoriju, gde za svoje oči i pažnju nalazi više inspiracije.

Jednostavno, detetu je "dosadno" u sobi bez izazova, na koje je uvek spreman mali dečiji mozak.

Kontrastne i jake boje - saveznik u opremanju dečije sobe

U narednom periodu života vaše bebe, bićete posvećeni raznim izazovima fizičkog i mentalnog razvoja.

Od brojnih fizioloških obaveza (sedenje, rast zubića, prohodavanje, odvikavanje od pelena, dojenja, polazak u jaslice) ostane malo vremena za posvećivanje najranijem i vrlo važnom intelektualnom razvoju.

Iskoristite zato period pre rođenja deteta da se posvetite ovoj zanimljivoj temi. 

Pametno biranje boje zidova i enterijera sobe za vašu bebu može samo da vam pomogne, doprinese i unapredi njen sveopšti razvoj.

Takođe, vesele i vedre boje doprineće voljnom i aktivnom boravku vašeg mališana u sobi, posebno u kasnijem periodu odrastanja, kada u njoj bude provodio više vremena. 

 

Pročitajte još i Kako da pomognete razvoj inteligencije kod deteta

 

Autorka teksta: Jelena Kovinčić, vaspitač i urednica bloga Mamino blago

*autorski tekst u vlasništvu kompanije Jamax M, podložan zaštiti autorskih prava uz zabranu korišćenja bez pismene dozvole vlasnika