You are here

Bumerang naprednih tehnologija

Koliko god vam bilo zanimljivo i činilo se uspešnim to što se vaš dvogodišnjak sam snalazi na youtube-u, ume sam da ukuca “Pepa prase” na kompjuteru ili odigra igricu na mobilnom telefonu (pritom možda greškom naruči nešto preko interneta, skine virus, ili obriše neke važne podatke) ipak razmislite da li je to ono što mu je tako malom potrebno. Pročitajte tekst kanadskog dečijeg terapeuta, specijaliste Kris Rovan, objavljenog  u “Hafington postu” i razmislite o mnogobrojnim štetnim uticajima tehnologije na razvoj deteta.

Čini se bezbolnim i veoma praktičnim provedenih sat-dva vremena pored, deci omiljenih, ekrana dok vi završavate neke druge poslove ili obaveze. Međutim, ti naizgled lako kupljeni minuti zabave kasnije mogu skupo da koštaju, naročito ako postanu svakodnevna rutina. Uostalom, nedavno smo imali priliku da pročitamo zašto Stiv Dzobs i ostali  poznati IT stručnjaci ne dozvoljavaju svojoj deci upotrebu Ajpeda

10 razloga zbog kojih bi deci ispod 12 godina trebalo zabraniti upotrebu mobilnih uređaja

Američka pedijatrijska akademija i Kanadsko pedijatrijsko društvo tvrde da  deca ispod dve godine uopšte ne bi smela da budu izložena modernim tehnološkim uređajima. Deci od 3-5 godina to vreme treba ograničiti  na jedan sat dnevno, a deci od 6-18 godina na 2 sata dnevno.

Deca i mladi ih koriste četiri do pet puta više, sa ozbiljnim i često posledicama opasnim po zivot. Mobilni uređaji (telefoni, tableti, video igrice) dramatično su povećali dostupnost i upotrebu tehnologije, posebno veoma maloj deci. Ovaj dečiji terapeut pozvao je roditelje, nastavnike i Vladu da zabrani upotrebu ovakvih uređaja deci mlađoj od 12 godina.

 

U nastavku je 10 razloga zasnovanih na istraživanju. Posetite zonein.ca za više informacija o istraživanjima.

1. Brz razvoj mozga

U periodu od rođenja do druge godine dečiji mozak se uveća 3 puta i nastavlja sa brzim razvojem do 21. godine. Rani razvoj mozga određen je stimulansima iz okruženja, ili njihovim nedostatkom.

Stimulacija razvoja izazvana preteranom izloženošću tehnologiji (mobilnim telefonima, internetu, Ajpedu, televizoru) pokazala je povezanost sa problemima kao što su deficit pažnje, kašnjenje u razvoju kognitivnih funkcija, problem sa učenjem, povećana impulsivnost  i smanjena sposobnost samokontrole, praćena npr. napadima besa  i sl.

2. Kašnjenje u razvoju

Upotrebom tehnologije smanjuje se potreba za fizičkom aktivnošću što rezultira kašnjenjem u razvoju. Jedno od troje dece sada polazi u školu nedovoljno razvijeno što negativno utiše na pismenost i uspeh u skoli. Pokreti podstiču pažnju i sposobnost učenja. Upotreba tehnologije kod dece mlađe od 12 godina ima štetan uticaj na njihov razvoj i učenje.

3. Epidemija gojaznosti

Gledanje televizora i igranje video igrica je u uskoj vezi sa gojaznošću. Deca kojima su ovi uređaji dostupni u svojim sobama su za 30% češće gojazna. Jedno od četvoro kanadske dece i jedno od troje američke dece je gojazno. Kod 30% dece koja su gojazna razviće se dijabetes, a gojazne osobe su izložene visokom riziku od srčanog udara i ozbiljnom skraćenju životnog veka. Uglavnom zbog gozajnosti, deca 21. veka mogu biti prve generacije kod koje mnogi neće nadživeti svoje roditelje. 

4. Nedostatak Sna

60% roditelja ne kontroliše upotrebu modernih uređaja kod svoje dece, a 75% dece ima dostupne ove uređaje u svojim sobama. 75% dece uzrasta od 9 do 10 godina pati od nedostatka sna sa štetnim uticajem na njihov uspeh u školi.

5. Mentalni poremećaji

Preterana upotreba tehnologije navodi se kao faktor uzroka za povećanu stopu depresije kod dece, anksioznosti, autizma, bipolarnih poremećaja, psihoza i poremećaja ponašanja. Jedno od šestoro kanadske dece ima dijagnozu mentalne bolesti od kojih su mnogi pod tretmanom  opasnim lekovima.

6. Agresivnost

Scene nasilja u medijskim sadržajima mogu izazvati dečiju agresivnost.  Deca su u današnjim medijima povećano izložena scenama psihičkog i seksualnog nasilja.

Video igrica "Grand Theft Auto V" prikazuje eksplicitne scene seksa, ubistva, silovanja, mučenja i sakaćenja kao i mnogi filmovi i tv serije. U Americi je nasilje u medijima kategorizovano kao Rizik po javno zdravlje jer ima uticaj na dečiju agresivnost.  Mediji izveštavaju o učestaloj upotrebi kažnjavanja i izolovanja dece koja pokazuju nekontrolisanu agresivnost.

7. Digitalna demencija

Medijski sadržaj velike brzine može dovesti do poremećaja pažnje kao i do smanjenja koncetracije i memorije zbog presecanja neuronskih veza prednjeg korteksa. Deca koja ne drže pažnju ne mogu da uče.

8. Bolesti zavisnosti

Pošto se roditelji sve više i više vezuju za tehnologiju, oni se odaljavaju od svoje dece. Odsustvo roditeljske povezanosti dovodi do povezivanja sa uređajima što moze prerasti u zavisnost. Jedno od 11 dece izmedju 8 i 18 godina pati od tehnološke zavisnosti.

9. Radijacija

U maju 2011. Svetska zdravstvena organizacija klasifikovala je mobilne telefone (i druge bežicne uređaje) u kategoriju 2B rizika (potencijalno kancerogeni) zbog emisije zračenja.

Dzejms Meknami, predsednik odeljenja za zdravstvenu zaštititu potrošača od zracenja, pri kanadskoj vladi u oktobru 2011 godine je izdao upozorenje koje navodi da su deca osetljivija na različite uticaje radijacije jer se njihov mozak, kao i imuni sitem, još uvek razvijaju, pa se ne može reci da je rizik isti - deca nisu “mali ljudi” ona su deca.

U decembru 2013., doktor Antoni Miler sa Univerziteta za Javno zdravlje u Torontu, preproručio je promenu klasifikacije rizika izlozenošću radio frekvencijama sa 2B na 2A (umesto potencijalno kancerogeni na verovatno kancerogeni).

10. Neodrživost

Način na koji se deca odgajaju i edukuju – uz tehnologiju – više nije održiv. Naša deca su budućnost ali nema budućnosti za decu koja su predozirana tehnologijom. 

Pogledajte Kako je jedna majka rešila problem i ograničila vreme svoje dece ispred ekrana i i Kakav značaj i uticaj ima dečija igra na njihov razvoj

 

Preporuke za korišćenje tehloških uređaja/ izloženost tehnologiji za decu i mlade

Razvojno doba

Koliko dugo?

Sadržaj na TV-u bez scena nasilja

Ručni uređaji

Video igre bez scena nasilja

Video igre sa scenama nasilja

On line nasilne  video igre/sadržaji i/ili pornografija

0-2 god

nikada

nikada

nikada

nikada

nikada

nikada

3-5 god

1 sat dnevno

nikada

nikada

nikada

nikada

6-12 god

2 sata dnevno

nikada

nikada

nikada

nikada

13-18 god

2 sata dnevno

30 minuta dnevno

nikada

 

Izvor: www.huffingtonpost.com