You are here

Da ste trudnica u Južnoj Koreji, ovako biste prolazili u javnom metrou

Originalna i veoma korisna kampanja javnog metroa u južnokorejskom gradu Busan, ne samo da je oduševila trudnice tog grada, nego i ceo svet.

Višestruko korisna ideja ima za cilj da pomogne trudnicama da uvek imaju slobodno mesto za sedenje, ali i da opomene nesavesne putnike koji sedaju na rezervisano mesto i nemaju običaj da ustupe stolicu u javnom prevozu.

Nazvana The Pink Light Campaign, kampanja se zasniva na razmeni signala između senzora koji trudnica ima sa sobom i baze koja se nalazi u vozovima metroa, a radi na principu bluetooth-a.

 

Kada trudnica uđe u voz, signal iz senzora aktivira pink svetlo koje se nalazi pored sedišta namenjenog trudnicama i tako upozorava osobu koja možda sedi na njemu, da je trudnica ušla u voz i da stoji. Svetlo na bazi je uključeno sve dok trudnica ne sedne.

Buduće majke se za svoj senzor mogu prijaviti onlajn, a putem svog mejla dobijaju vest da je njihova trudnoća registrovana, kao i poziv da dođu po svoj senzor, koji mogu preuzeti na više mesta u Busanu. Senzor ima najbolje dejstvo ako ga trudnice nose na ručnoj torbi, a baterije mogu trajati i do šest meseci.

Pročitajte i: Za razvoj deteta izuzetno je važno kako se mama osećala u trudnoći

U nadi da se vi savesno ponašate prema mestima rezervisanim za trudnice, pogledajte ovaj kratki video.

Izvor: Tech Insider, obrada i adaptacija - Jelena Kovinčić, autorka bloga Mamino blago