You are here

Kako očešljati dete koje ne voli da se češlja?

Svaki roditelj voli da njegovo dete ima lepu kosicu i urednu frizuru. Iako više pažnje poklanjamo frizurama ženske dece, ova se želja odnosi na devojčice i dečake podjednako.

Međutim, roditelji ne mogu da predvide da će put do lepe i uredne frizure ponekad biti trnovit, ili da se do divnih frizura uopšte neće ni stići. Jer pojedina deca jednostavno – ne podnose češljanje i uređivanje kosice.

Zašto je to tako?

Postoji mnogo razloga: izostanak navike češljanja od ranog perioda, grubi i bolni potezi prilikom češljanja, nemarnost roditelja, nehigijena, negativne emocije kojima se dete obasipa prilikom češljanja, odbojnost prema osobi koja češlja dete, veoma nemirno dete, itd.

Za sve navedene stavke postoje posebni načini i smernice za korigovanje ovog problema koji u kasnijem periodu detinjstva ume biti veoma neprijatan. Evo nekoliko rešenja koja vam možda mogu biti saveznik pri budućem druženju sa češljem, četkom, gumicama, šnalicama i ostalim ukrasima za kosu.

1.ČEŠLJANJE OD PRVOG DANA

Deca su robovi navika, pa tako i navike češljanja. Od prvog dana detetovog rođenja, vrlo je poželjno i korisno češljati njegovu meku i svilenu kosicu. U tom najranijem periodu, taj proces skoro da nema veze sa izgledom i frizurom, ali veoma je bitan za iščešljavanje temenjače koja zna praviti probleme na potiljku. Koristeći redovno četke sa nežnim dlakama i češljiće sa gustim zupcima, ne samo da ćete uspešno otkloniti nepoželjnu temenjaču, nego i navići dete na ovaj nežni ritual koji može biti i značajno emotivno povezivanje. Uz maženje i nežne poteze četke, uz pričice i tepanje, vaša beba će zavoleti ovaj deo nege.

2.NEŽNOST

Da li bi neko od roditelja uživao u grubim, brzim i bolnim potezima češlja, u energičnom vezivanju kose ili čupanju pri češljanju?

Naravno da ne bi.

Ista je situacija i kod dece. Njihova nežna kosica i koža glave zahtevaju i zaslužuju da budemo nežni i pažljivi. To što nam ponekad nedostaje vremena, što radimo više stvari odjednom, što smo ljuti na nekoga i slično – ne znači da ne treba da usporimo i uživamo u češljanju svog deteta, stvarajući mu na taj način lepu naviku. Razumljivo je da je ovo lakše reći nego učiniti, ali treba imati na umu da češljanje nije samo aktivnost kojom se mi bavimo danas, nego deo lične higijene kojom naše dete treba da se bavi zauvek.

3.POMAGALA

Ukoliko dete ne voli da se češlja, a razlog tome jeste vrlo svilena, duga i umršena kosica, postoji nekoliko pomagala koja odrade veliki deo ovog posla.

  • Balzam za dečiju kosu koji omekšava, opušta a samim tim i razmrsi kosu (nanesite ga odmah na početku kupanja, a isperite kada je dete završilo kupanje).
  • Ulje za kosu, kao dodatak šamponu ili u ulozi balzama, koje kosu čini nežnom i pomaže češlju da kroz nju lakše prolazi (posebno korisno kod male dece). 
  • Sprej posle pranja kose, koji ne dozvoljava mokroj kosi lepljenje i na taj način pomaže češljanje (sprej koji se ne ispira).
  • Češalj sa gušćim zupcima za manju decu i kraću kosu, i češalj sa širim zupcima za dugu i gustu kosicu.

4.NAČIN

Ukoliko je kosica deteta redovno umršena, obavezno je treba češljati od krajeva, a ne od korena. Držeći svoju ruku na detetovoj glavi, ili držeći pramen kose udaljen od glave, uvek treba krenuti odole, polako raščešljavajuću pramenove ka gore. Tek kada ste sigurni da je svaki pramen raščešljan, može se cela kosica poravnati potezima od korena ka krajevima. 

5.IGRA

Napravite od češljanja igru!

Unesite stolicu u kupatilo, dečiju sobu... i napravite svoj „frizerski salon“. Vašoj maloj devojčici koju planirate frizirati se obraćajte sa „gospođo“ i u skladu sa tim glumite da vi stvarno radite posao frizerke. Pitajte kakvu frizuricu želi, koje gumice danas da upotrebite, ima li ona dovoljno novca za friziranje, kao i druge smešne dosetke kojih se setite. Neka se ona zbog izmišljenog ambijenta oseti posebno i možda će promeniti mišljenje o češljanju kao ružnoj aktivnosti. Na kraju napravite foto snimanje, i slikajte svog malog modela sa novom, fenomenalnom frizuricom.

6.KUPOVINA PRIBORA ZA ČEŠLJANJE

Averzija prema češljanju se može smanjiti i tako što ćete dozvoliti svom detetu da samo izabere svoj češalj, četku, svoje gumice, šnalice, rajf, i sve ostale sitnice koje koristite za ulepšavanje kose. Na taj način, dajete detetu do znanja da ono samo određuje šta će imati na kosi, što uveliko utiče na razvoj samopouzdanja i čini da dete zaboravi i stavi u drugi plan svoju averziju na češljanje. 

Moguće da vaše dete ima strah od šnalica koje su je povredile i gumica koje su je počupale pri pravljenju frizurica, tako da uvek treba obratiti pažnju da su ovi proizvodi meki i sigurni za korišćenje.

7.SAMOSTALNO ČEŠLJANJE

Ukoliko je mali neljubitelj češljanja veoma samostalan i zreo za razne aktivnosti – dajte mu da se sam češlja. Mnogobrojni pokušaji mogu potpuno promeniti njegovu viziju ovog posla, dati mu na značaju i učiniti da ono postane sam svoj drug za češljanje. Takođe, ukoliko imate ljubimca koji zahteva redovno češljanje a kojeg dete obožava, predložite detetu da počešlja svog ljubimca, ali da treba da počešlja i svoju kosicu.

Ukoliko dete ima omiljenu osobu (baka, deda, sestra) – pozovite ih u pomoć i asistiranje pri češljanju. Ljubav deteta prema toj osobi može biti veliki saveznik.  

8.ŠIŠANJE

Mnogim roditeljima se kao poslednja šansa za mir u kući zbog buke oko češljanja čini – šišanje. Ta reč se kod nekih roditelja koristi kao pretnja i ucena. U principu, šišanje nije loše za dete generalno, ali ako to uradite u besu i kao čin osvete – dete može imati dalekosežne negativne emotivne posledice. Te posledice se ne moraju odnosii samo na izgled i negu kose, nego na razne unutrašnje borbe koje će se kroz ceo život odvijati unutar detetove duše.

Ukoliko se dete složi (neka deca i sama to predlažu), a vi niste emotivno vezani za prve loknice, frizure i bebi izgled svog deteta, nema razloga da na ovaj način ne pomognete i detetu i sebi. Rodteljska procena je u ovom slučaju najbolji savet.

9.STRUČNA POMOĆ

U retkim slučajevima strah od češljanja je povezan s dubljim emotivnim problemima deteta i njih svakako treba poveriti stručnom licu koje će umeti da pronađe skrivene razloge – zbog čega se dete boji češljanja i nege kose.

10.IGNORISANJE

Posle 15-og pokušaja da očešljate dete koje vrišti i beži od vas, razmislite: da li je vašem detetu i vama uredna frizura i počešljana kosica toliko važna? Nekim roditeljima je ovaj deo nege u drugom planu, a deca zbog toga nemaju problema. Uz redovno pranje, malo čupaviji izgled kosice deteta može da bude i simpatičan. Ukoliko možete toliko da se opustite. Možda kao uteha može da posluži činjenica da deca u tinejdžerskom periodu počnu da vode izuzetnu pažnju prema svojoj kosi i frizuri. :)

Savet za češljanje nemirne dece

Neka deca izbegavaju češljanje samo zato što ono zahteva da se stoji ili sedi na jednom mestu. Kako očešljati takvo dete? Evo nekih saveta koji možda mogu pomoći:

  • Zaposlite detetove ruke: dajte mu knjigu, igračku, medu kojeg će ono da češlja, bojanku ili nešto drugo što znate da će sigurno zaokupiti detetovu pažnju.
  • Ukoliko doba dana omogućava – dajte detetu užinu koju može pojesti dok vi ne završite češljanje.
  • Iskoristite prisustvo omiljene osobe sa kojom će dete razgovarati u tih par minuta češljanja.

Zgodne dosetke

Ako nemate vremena za pažljivo i nežno češljanje vašeg deteta, bolje je ostaviti ga neočešljano i staviti mu šeširić ili kačet na glavu, nego ga u žurbi čupati i još više pogoršavati averziju prema češljanju.

Nemojte mnogo trljati dugu i svilenu kosicu peškirom nakon pranja, jer se na taj način ona još više mrsi. Blago pokupite vodu peškirom i nežno je očešljajte dok je još mokra. Svilena kosica se lakše češlja dok je mokra.  

 

 

Autor: Jelena Kovinčić, vaspitač, urednica bloga Mamino blago.