You are here

Zašto beba koja prohodava treba da bude više bosa?

Vaša beba polako prerasta fazu sedenja, puzanja i spremna je za prve korake?

U ovom periodu svi roditelji vode računa o obući i pažljivo biraju modele sa što većim brojem dobrih osobina. To je najvažniji period za formiranje stopala bebe, stoga mu posvećujemo veliku pažnju.

U tom spoju ogromne ljubavi prema bebi i brige da ne učinimo nešto pogrešno u odabiru obuće, mi roditelji, često zaboravljamo da se za ovu situaciju već pobrinula – PRIRODA.

Od rođenja pa do perioda prohodavanja, bebina stopala se prirodno oblažu masnim naslagama, koje imaju ulogu zaštite mišića i kostiju stopala. Te masne naslage, koje bebine nogice čine veoma simpatičnima, pomažu joj da prohoda tako što omekšavaju svaki dodir nežnog bebinog stopala i podloge po kojoj hoda.

Zahvaljujući ovim dobrodošlim naslagama, beba ima osećaj da „hoda po oblacima“, i taj osećaj je oslobađa straha od novih pokušaja samostalnog koračanja.

Takođe, i ostale masne naslage po drugim delovima tela bebe (ruke, noge...) imaju tu istu ulogu: da zaštite prvenstveno mišiće i kosti, ali i unutrašnje organe bebe, u periodu najintenzivnijeg perioda razvoja.


Šta se dešava kada obuvamo bebu koja uči da hoda?

Beba, koja još nije svesna uloge mnogih stvari koje je okružuju, pa samim tim ni obuće – sve što ima na nogicama doživljava kao strano telo. To "strano telo" joj smeta da slobodno pomera stopala i noge, do određene mere je sputava i čini da beba mora prilagoditi svoj hod obući. Neke bebe to rade uspešnije a neke manje uspešno.

Da li vam se desilo da vaša beba stalno izuva obuću, stavlja je u usta, neće da hoda kada je obuvena ili plače čim krenete s obuvanjem?

To su upravo te situacije, na koje pojedina deca reaguju emotivnije u odnosu na drugu decu.

Redovno obuvanje bebe koja prohodava, potiskuje i stavlja u drugi plan ulogu masnih naslaga na stopalima, koja se u ovom slučaju duže zadržavaju, jer se nisu „potrošile hodajući“. Naravno, one će nestati, ali sporije nego što bi to bio slučaj da su aktivno služile u periodu prohodavanja. 

Činjenica da su stopala maksimalno ušuškana u čvrst oblik obuće, jedan je od razloga sve većeg broja ravnih stopala.

Stoga, evo nekoliko mudrosti prirode na koje često zaboravljamo: 

1.Pustite bebu da prohoda bosa.

Omogućite prirodan način koji će pomoći i ubrzati ovo učenje. Beba će biti ohrabrena za hodanje ako bude što češće bosa ili u čarapicama koje se ne kližu. 


 

2.Ne brinite što beba u toku prohodavanja može ponekad da padne.

Da, u toku učenja hodanja, bebe često padaju.

I često bez ikakvih posledica i plakanja.

Više se tih padova plaše roditelji nego bebe. A jedan od razloga zašto bebe dobro podnose prve padove jesu upravo masne naslage na nogicama i celom telu, koje služe kao najbolja prirodna zaštita u ovom periodu.

Bose nogice će omogućiti i učenje ravnoteže, koja će se kasnije samo usavršavati.

Pročitajte još i stručno mišljenje ortopeda


 

3.Dozvolite vašoj bebi da bude bosa u prirodi.

Dodir bebinih stopala sa travom, zemljom, peskom... je od neprocenjive vrednosti. Prvenstveno za pravilan razvoj stopala ali i za sticanje brojnih iskustava o prirodi. Takođe, i nakon prohodavanja, tokom celog detinjstva, dozvolite detetu da što više hoda boso kada god to vremenske prilike dozvoljavaju, kad god je to moguće i prihvatljivo. 

Naravno, u brojnim šetnjama i drugim situacijama, razne vrste cipelica, patikica, sandalica i ostalih vrsta obuće su veoma dobrodošle. Da čuvaju ono što smo pravilno, na prirodan način stvorili.

Pročitajte i tekst NTC sistema učenja, koji se nadovezuje na ovu temu - Ne gurajte decu u kolicima nakon treće godine.

 

Crna statistika koju moramo menjati: oko 60% dece u Srbiji do 7 godine života ima dijagnostikovana ravna stopala. Ovaj razvojni poremećaj uzrokuje još dosta problema u okviru razvoja kretanja i muskulature deteta, stoga treba preduzeti sve što je prirodom predodređeno za pravilan razvoj stopala, a što je lako i ne iziskuje apsolutno nikakav napor ni za dete ni za roditelje. Kada se stopala pravilno formiraju, ostaje nam samo da održavamo ovu pravilnu formu putem što više hodanja, trčanja, skakanja i ostalih aktivnosti koje podrazumevaju kretanje.

 

Da li vi puštate vašu bebu da hoda bosa?

Da li ste i nakon prohodavanja nastavili s ovom praksom?

 

Autorka: Jelena Kovinčić, vaspitač, urednica bloga Mamino blago

*autorski tekst u vlasništvu kompanije Jamax M, podložan zaštiti autorskih prava uz zabranu korišćenja bez pismene dozvole vlasnika