You are here

Zašto su igre skrivanja dobre za decu?

Igrajući se sa svojim detetom, najpre skrivalice, a zatim i traženja skrivenih predmeta, ubrzo ćete doći do uzbuđenja koje donosi igra žmurke bez opasnosti da dođe do povrede. Čega god da se igrate – jednostavne igre za bebe “vir-vir”, žmurke ili skrivanja predmeta – dobro je znati koje su stvarne prednosti i opasnosti ovih jednostavnih dečjih igara. Zbog čega je dobro podsticati decu da se igraju?

Igranje različitih igara skrivanja povezano je sa određenim očiglednim kognitivnim prednostima. Jednostavna igra skrivalice u kojoj zaklonimo lice pred bebom da bi ga potom iznenada otkrili, pored toga što uveseljava dete, pomaže mu da usvoji koncept permanentnosti predmeta, učeći ga da stvari nastavljaju da postoje i kada ih više ne vidimo. Potraga za predmetima i ljudima podstiče decu da koriste maštu i pomaže im da razviju sposobnosti rešavanja problema, nastojeći da pronađu najbolje mesto za skrivanje, odnosno mesto na kome je skriveno ono što traže. U ovom nastojanju će ubrzo početi da shvataju koncept zapremine, pokušavajući da pronađu najmanje skrovište u koje mogu da se smeste. Pored ovoga, otvaraju im se mogućnosti za razvijanje socijalnih sposobnosti kroz zajedničku igru sa drugim učesnicima, rešavanje nesuglasica i sukoba, naizmenično preuzimanje uloga i sticanje drugih važnih znanja koja će im omogućiti da efikasno učestvuju u timskim aktivnostima. 

Igranje žmurke je korisno i za fizički razvoj deteta, jer igra u pokretu jača fizičku kondiciju i pomaže razvoju muskulature. Nastojanje da pronađu što savršenije skrovište pomaže im da razviju osećaj za ravnotežu, agilnost i kooridinaciju pokreta.

Svaka fizička aktivnost skopčana je sa određenim opasnostima, pa ni igra žmurke u tom smislu ne predstavlja izuzetak. Veoma je važno nametnuti određena osnovna pravila, kao što je postavljanje granica bezbedne zone unutar koje će se igra odvijati, uz zabranu penjanja iznad određenje visine, kao i ukazivanje na skrovišta koja se moraju izbegavati. Takođe je dobra ideja unapred dogovoriti određeni signal kojim se označava završetak igre, za slučaj da ne možete da pronađete neko od dece koje se zavuklo u neko genijalno skrovište, ili se igra otegla do kasno i došlo je vreme da se pođe kući. Uvek postoji opasnost da neko od dece padne ili da se ogrebe, i zbog toga je važno da deca budu prikladno obučena. Konačno, najbolji način da se osigura bezbednost dece u ovoj igri jeste da ih stalno nadgledamo.  

Igranje žmurke tradicionalno predstavlja sastavni deo detinjstva svih nas. Uz prednosti koje donosi deci koja rastu, važno je da se ova tradicija nastavi i u budućnosti. I zato – zatvorite oči, izbrojte do deset i – spremni ili ne – neka potraga krene!

 

Izvor: childdevelopmentinfo.com