Najčešća pitanja

Šta znači BPA free?

BPA ili Bisfenol-A je sastojak plastike koje zbog svojih specifičnih svojstava ima izuzetno veliku primenu, naročito u industriji hrane.

2010. godine pojavile su se informacije, zasnovane na istraživanjima američke Uprave za hranu i lekove, da upotreba ovog materijala kod proizvoda koji se koriste za ishranu dece može imati niz negativnih posledica po njihovo zdravlje – pojava astme u najranije životnom dobu, dok se kasnije mogu pojaviti hiperaktivnost, disleksija, poremećaji pažnje, problem u funkcionisanju štitne žlezde, a u najgorem slučaju, i kancerogena oboljenja.

Zbog svega navedenog, u Januaru 2011. godine, Bisfenol-A je stavljen na listu zabranjenih supstanci za proizvodnju proizvoda koji su namenjeni bebama i deci mlađoj od 3 godine. Od 2013. pojavile su se studije koje ublažavaju izveštaje prethodnih istraživanja i u kojima se kaže da veza između prisustva BPA i navedenih poremećaja nije sa sigurnošću potvrđena, ali je većina zemalja zadržala Zakone kojima se zabranjuje proizvodnja, uvoz ili korišćenje proizvoda za bebe u čijem sastavu se nalazi Bisfenol-A.

Preporuka roditeljima je da pre kupovine bilo kog proizvoda za bebe provere da li na pakovanju stoji oznaka BPA free što znači da je proizvod napravljen od materijala koji ne sadrže Bisfenol-A, ili oznaka 3 ili 7 što ukazuje na moguće prisustvo Bisfenola-A.

 

Koji proizvodi mogu sadržati BPA?

Bisfenol-A je izuzetno rasprostranjena komponenta koja ulazi u sastav najrazličitijih proizvoda – PC računara, CD-ova, sportske opreme, plastičnih escajga, kod većine metalnih poklopaca flaša za piće ili tegli, njime se oblažu konzerve za hranu, nalazi se u sastavu plastičnih flaša…

Ukoliko se na proizvodu nalazi oznaka 3 ili 7, velika je verovatnoća da on sadrži BPA.

Preporuka roditeljima je da pre kupovine bilo kog proizvoda za bebe provere da li na pakovanju stoji oznaka BPA free što znači da je proizvod napravljen od materijala koji ne sadrže Bisfenol-A.

 

Da li su staklene flašice BPA free?

Staklo je prirodan materijal i u njegov sastav ne ulazi  Bisfenol-A tako da kod staklenih flašica nema bojazni o dove opasne supstance.

Staklene flašice su BPA free.

 

Šta je to „hladna sterilizacija“?

Hladna sterilizacija predstavlja proces sterilizacije sredstvima u obliku tablete ili tečnosti koje se mogu kupiti u svim apotekama i bolje opremljenim radnjama bebi opreme. Ovaj način koristi se za sterilizaciju artikala koji se ne smeju otkuvavati , npr, različitih vrsta glodalica. 

Sva sredstva za hladnu sterilizaciju sadrže uputstva kojih se treba strogo pridržavati.

 

Da li pribor za jelo za bebe može da se pere u mašini za sudove?

U najvećem broju slučajeva da, ali je uvek potrebno pratiti instrukcije proizvođača koje su naglašene na pakovanju proizvoda. Najverovatnije je da je proizvod pogodan za pranje u mašini za sudove ali na najvišoj polici.

 

Šta su to „kognitivne sposobnosti“?

Kognitivne sposobnosti predstavljaju sposobnosti i mogućnosti osobe da uviđa, istražuje, analizira, zaključuje i rešava probleme koji je okružuju.

Prvenstveno se odnosi na sposobnost da se shvati uzročno-posledična veza između određenih događaja, kao i sled njihovih dešavanja. Druga karakteristika kognitivnih sposobnosti ili kognitivne inteligencije je da se određeni događaji ili ideje shvate kao modeli ili obrasci ponašanja. Na kraju, i ono najvažnije, je da se ti modeli ili teorije po kojima se neke stvari uvek javljaju zajedno, primene na konkretan problem u cilju njegovog rešavanja.

Kako su prve godine života najvažnije za razvoj intelektualnih sposobnosti deteta, veoma je važno omogućiti im stimulativno okruženje kako bi se njihov potencijal što bolje razvio.

 

Šta je razvoj empatije?

Empatija se definiše kao sposobnost lica da uvidi i razume osećanja drugih. Empatija je odgovor na pitanje – Kako bi nam bilo u tuđoj koži?

Empatija predstavlja sposobnost doživljavanja osećanja i doživljaja druge osobe „kao da“ su naši sopstveni . U osnovi razvoja empatije stoji spremnost i sposobnost da „uđemo u svet druge osobe“ i tako razumemo njene probleme i postupke, ali i da prenesemo naše razumevanje toj osobi.

 

Kako da odaberem igračkeu prema uzrastu deteta?

Svako dete je individua za sebe, ima različita interesovanja i sosptveni tempo razvoja, tako da se na ovo pitanje ne može dati potpuno precizan odgovor.

Veoma je važno odabrati igračku koja je primerena uzrastu deteta, pratite njegov razvoj, kako reaguje na koju igračku, šta voli a šta ne i imajte razumevanja. Ukoliko detetu date igračku koja je komplikovana za njega nemojte se iznenaditi ako je vrlo brzo ostavi sa strane. Neće mu biti interesantna jer neće znati šta sa njom da radi, a što je još lošije – biće frustrirano i ljuto na sebe jer neće moži da reši zadatak koji ste mu postavili.

U okviru opisa svake igračke naveden je preporučen uzrast a preporuke su dali vaspitači i pedagozi na osnovu svog dugogodišnjeg iskustva u radu sa decom.

 

Šta je NTC?

NTC sistem učenja (skracenica Nikola Tesla Centar) je specijalizovani program koji je nastao sa ciljem poboljašanja intelektualnih sposobnosti i funkcionalnog znanja dece.

Funkcionalno znanje je sposobnost primenjivanja prethodno stečenog znanja u rešavanju problema.

Autor programa je dr Ranko Rajovic, saradnik Unicefa za ranu edukaciju i dugogodišnji član Komiteta svetske Mense za darovitu decu.

NTC program se sastoji iz više faza i obuhvata jednostavne fizičke i mentalne vežbe koje utiču na razvoj biološkog potencijala dece.

U okviru druge faze programa primenjuju se posebni rekviziti sa simbolima apstraktnih simbola (zastavama) koji su najbolji način da se deca kroz igru uvedu u složenije misaone procese.

U saradnji sa dr Rajovicem, nastale su Pino-NTC igračke od drveta koje pojednostavljuju primenu programa i prelazak na viši nivo. 

Pino-NTC igračke pogledajte na sledecem linku , a vise o  programu mozete procitati u NTC brosuri, na sajtu www.ntcucenje.com , knjizi IQ deteta – briga roditelja, kao i ostalim NTC izdanjima.

 

Gde mogu kupiti Pino igračke?

Pino igračke možete kupiti u mnogim knjižarama, prodavnicama igračaka, apotekama, hipermarketima i bebi radnjama širom Srbije.

Na stranici Gde kupiti možete naći prodajno mesto koje je Vama najbliže. Ne možemo garantovati da svaki od naših saradnika uvek ima celokupan asortiman, zbog toga je najbolje telefonskim putem proveriti dostupnost artikla koji Vas interesuje.

Možete nam poslati upit na info@eci-pec.rs i reći nam iz kog ste grada a mi ćemo Vas uputiti na najbližeg saradnika, ili nas pozovite na 032/375-880 kako biste dobili informaciju o najbližem prodajnom mestu.