Blog

Kako se pravilno radi samopregled dojki? Saveti i uputstva doktorice

Pregled Dojki

Ako ste se ikada zapitale „Kako se obavlja samopregled dojki?“ ili ste to htele da uradite/uradile ste ga, ali niste sigurne da li je to ispravan način – evo teksta koji može da pomogne.

Uputstva za samopregled dojki daje nam doktorica Đerđi Šarić, onkolog, poznata po mnogobrojnim aktivnostima iz ove oblasti.

„Svakodnevno posmatrajte svoje dojke prilikom svlačenja i tuširanja, da bi ste tačno znali njihov izgled i lakše primetili nove promene: veličina, simetrija, boja kože, venski crtež, namreškanje kože… Vrlo retko su obe dojke jednake i potrebno je da znamo za razliku u veličini i izgledu, da bi smo lakše primetili neku novu pojavu/promenu. Ako je venski crtež izraženiji na jednoj dojci, ako su obojenost i reljefnost kože izmenjeni, odmah treba da konsultujemo lekara, najčešće hirurga ili onkologa.

Jednom mesečno pregledajte grudi za vreme ili neposredno nakon menstrualnog krvarenja, jer su tada najmekše i najlakše se napipaju kvržice. U tom periodu su dojke najmanje bolne. Bolnost dojki se pojačava pri ovulaciji, a posebno pred novo menstrualno krvarenje.

Samopregled je najlakše uraditi nasapunanim rukama tokom tuširanja. Suprotnom rukom se pipa suprotna dojka, jedna po jedna.

Pipa se otvorenim dlanom, kružnim pokretima, sva četiri kvadranta dojke, prema bradavici. Pritisak jagodica prstiju ne treba da bude prejak jer se tada gubi osećaj. Obično intenzitet pritiska poredimo sa dodirom na očne jabučice. Pogledajte da li ima iscedka iz bradavice. Povucite bradavicu prema napred kao kad bi ste je nameštali za podoj bebe. Ukoliko ima iscetka, obratite pažnju na boju, gustinu i količinu. Može biti vodenast, beličast, žut, gnojav, krvav. U svakom slučaju posetite lekara i potražite savet.

Pri samopregledu dojke obavezno pregledajte pazuh, utiskujući prste duboko u sva četiri ugla, kao i u sredinu. Pri pregledu pazuha tražimo limfne žlezde koje mogu biti uvećane iz raznih razloga, te ako ih napipamo obavezno moramo potražiti savet lekara. Uvećane žlezde mogu biti simptom upale u organizmu, ali i znak nekih drugih, ozbiljnijih bolesti. Često se napipa u pazuhu kvržica u samoj koži, koja je posledica upale izvodnih kanalića znojnih žlezda. Lekar će pomoći da se upala reši, antibioticima ili hirurški, zavisno od uznapredovalosti upale. Posle pazuha, pregledajte jamu iznad i ispod ključne kosti.

Dojke možete da  pregledajte  stojećem stavu, ispred ogledala, u tri položaja:

  • spuštena ruka uz telo;
  • visoko podignuta ruka;
  • ruka na boku, sa laktom potisnutim malo unapred.

Žene sa velikim dojkama će pregled najtačnije obaviti u ležećem položaju sa rukom pod glavom.

Nakon 12 mesečnih samopregleda dojki, proverite svoj nalaz pregledom kod lekara. Dojke može da pregleda Vaš lekar opšte medicine, ginekolog, onkolog, hirurg.“

Prim dr Đerđi Šarić, onkolog bolnice u Somboru, predsednik Društva za borbu protiv raka Sombor, NALOR, Elfi saradnica
Evo i video verzije samopregleda.

Svaka od nas je svesna da je SAMOPREGLED DOJKI aktivnost koja treba da nam pređe u naviku, rutinu koju s lakoćom obavljamo. Može da nam bude neopisivo korisna za rano otkrivanje bilo kakvih promena na dojkama i zato bismo trebale da je doživljavamo kao deo higijene koja čini dobro prvenstveno nama, ali i svim ljudima koji žele da budemo zdrave. Redovno radi samopregled, budi zdrava!

*autorski tekst u vlasništvu kompanije Jamax M, podložan zaštiti autorskih prava uz zabranu korišćenja bez pismene dozvole vlasnika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *