Blog

7 stvari koje će dete naučiti brže i bolje, ako obožava dinosauruse

Ljubav prema dinosaurusima je jedna od najvećih ljubavi detinjstva mnogih mališana. Ponekad je obožavanje toliko veliko da se upitamo – ZAŠTO deca toliko vole dinosauruse?

Pored toga što su to životinje koje ne postoje u stvarnosti, ovu veliku ljubav svakako uvećava neobičan izgled i sve neverovatne priče vezane za osobine ovih praistorijskih životinja. Iako smo često umorni od ponavljanja i objašnjavanja, čitanja i glume nekog opasnog T-Rex-a, postoji mnogo razloga zašto ovu opsednutnost ne bi nikada trebali smanjivati.

1. DOK SE DETE IGRA SA DINOSAURUSIMA – ONO UČI DA UČI

Igra sa dinosaurusima podrazumeva: čitanje slikovnica i knjiga, bojanje, lepljenje, modelovanje, slušanje, gledanje obrazovnih i zabavnih programa na ovu temu, seckanje i razne kreativne aktivnosti, što svakako predstavlja ozbiljnu bazu za učenje. Dete uči da se znanje usvaja preko određenih sredstava, uči kako da nađe informaciju i koristi brojne tehnike da je što bolje usvoji. Zato ne čudi što dete od npr. 3 godine zna mnogo informacija o nekoj vrsti dinosaurusa. Ono je te informacije naučilo na razne načine, veoma pogodne za memorisanje. Učeći o dinosaurusima – dete uči kako da lako i efikasno usvoji znanje.

2. RAZVOJ GOVORA
Deca koja obožavaju dinosauruse jako mnogo pričaju o njima. Pitaju, objašnjavaju, opisuju, imitiraju glasove i uopšte – govore. Ova svakodnevna brbljivost može biti ponekad i naporna, ali je u stvari veoma korisna za razvoj govora. Dok dete priča o svojim omiljenim ljubimcima, ono uči da pravilno izgovara glasove, uči nove reči i izraze, počinje samostalno da obrazuje složene rečenice, što je od neprocenjive koristi za dete i njegovo emotivno i socijalno sazrevanje.

3. UČENJE SLOVA I ČITANJA

Većinu informacija o dinosaurusima dete dobija iz slikovnica i knjiga. Roditelji su (uglavnom) zaduženi za konstantno čitanje i samo oni znaju koliko je zabavno svakodnevno ponavljati ovu radnju. Interesovanje dece za dinosauruse, ali i nedostupnost odraslih osoba tokom dana, često dovodi do zanimanja deteta da nauči slova i savlada čitanje – kako bi moglo samostalno da uživa u tekstu koji ga zanima. Ove situacije su mnogo korisne za decu, jer savladano čitanje otvara vrata brojnim saznanjima kojima se deca raduju.

4. RAZVOJ MAŠTE I KREATIVNOSTI

Mali obožavaoci dinosaurusa svoju ljubav iskazuju i na kreativan način. Omiljene dinosauruse crtaju, prave od plastelina, slažu od bockalica, kockica, seckaju na kartonu, prave od raznih materijala i tako razvijaju svoju kreativnu stranu ličnosti. Igrajući se sa njima, dinosaurusi žive, bore se, jedu plišane mede, voze se u čamcu, idu u vrtić, i čine još stotinu prelepih stvari koje je stvorila dečija mašta. Razvoj kreativnosti i mašte koje nastaju na ovaj način, obezbeđuje deci trajnu osnovu za napredovanje u raznim kreativnim aspektima budućeg života.

5. USVAJANJE GRADIVA

Dok dete uči kako se koji dinosaurus zove, gde je živeo, čime se hranio i ostalo – dete usput dobija i usvaja brojne informacije koje su veoma korisne za njegovu bazu znanja. Ono nesvesno nauči mnogo o praistoriji, klimatskim pojavama i dešavanjima, vrsti biljaka, anatomiji životinja, šta je to biljojed… i mnoge druge stvari koje možda ne bi imalo prilike da sazna bez ljubavi prema dinosaurusima.

6. RAZVOJ PAŽNJE I KONCENTRACIJE

Dok deci čitamo ili pričamo o dinosaurusima, dok gledaju film o njima ili dok se igraju omiljenim igračkama dinosaurusa, deca su veoma fokusirana i zaintersovana. Stoga je njihovo ponašanje slično školskom: pažljivo i koncentrisano. Ovo je veoma značajno i dobrodošlo kao priprema za predškolske i školske aktivnosti u kojima će smirenost i pažnja biti neophodni.

7. RAZVOJ SINAPSI

Ljubav prema dinosaurusima se kod dece javlja najčešće u periodu između 2. i 6. godine, tj. u periodu aktivnog razvoja sinapsi – veza između nervnih ćelija u mozgu, koje su osnova za intelektualni razvoj. Ceo proces učenja i usvajanja informacija o dinosaurusima, kao i aktivno korišćenje šaka pri igranju (fina motorika), doprinose upravo ovom razvoju. Ako znamo da je razvoj sinapsi najizraženiji do 7. godine života deteta – ljubav prema dinosaurusima treba podsticati i negovati, jer će se dete kroz nju intelektualno razvijati na najbolji mogući način – kroz igru.

Nabrojani razlozi su nesvestan, ali veoma značajan faktor ogromne ljubavi koju deca gaje prema dinosaurusima. Dečiji mozak obožava da misli, uči, traži informacije i usvaja nova znanja – što im priče o dinosaurusima svakako omogućavaju.
Želimo vam srećan boravak u zanimljivom živom svetu praistorije!

Imate li vi male obožavatelje dinosaurusa?
Napišite nam u komentarima – koje je benefite vaše dete imalo od te ljubavi?

Autorka: Jelena Kovinčić, vaspitač, urednica bloga Mamino blago
*autorski tekst u vlasništvu kompanije Jamax M, podložan zaštiti autorskih prava uz zabranu korišćenja bez pismene dozvole vlasnika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *