Blog

Mamine želje za Novu godinu koje se uvek kontra ostvare

Bez obzira što mame neumorno brinu i ispunjavaju želje svoje dece, muža i drugih osoba koje vole, mame itekako imaju svoje zapisane ili zamišljene novogodišnje željice koje priznaju nekome, a vrlo često i nikome.

To su one koje je malo teže ostvariti i objasniti ljudima oko nas. Upravo zato, ma kako ih žarko želele, vrlo često se desi da se ostvare kontra. U prevodu – ništa. Nula. Evo nekih iz te grupe.

1. KUPIĆU SEBI NEŠTO ZA NOVU GODINU

Ovo je sigurno prvi u nizu novogodišnjih postulata koje majstorski pogazimo za čas. Dok mama ne kupi sve što je potrebno za decu (što kraja nema) i ostale osobe koje želi da iznenadi, dok ne kupi sve za slavlje i organizuje sve oko dočeka, mama vrlo često nema: ili novca za poklon samoj sebi, ili energije za još šetnje po radnjama i traženje zamišljenog poklona. Zato tu stavku ostavimo često za sledeću nedelju, sledeći mesec… sledeće nikad.

2. OVE GODINE MORAM SMRŠATI

Koliko mama ste čuli da ovo govori? A koliko mama je zaista smršalo u novoj godini? Odgovori na ova dva pitanja su brojevi koji se veoma razlikuju: prvi je dosta veći u odnosu na drugi. Jer dolazeća godina nam se u startu čini idealna za našu veliku želju koja je „zapinjala“ tokom godine na izmaku. Fora je u tome što bismo trebale da zasučemo rukave, odlučno stanemo pred lice prepreci za koju zapinjemo i da je pitamo:  Da vidimo ko je jači – ti ili ja?!

3. REĆI ĆU SVEKRVI SVE ŠTO MISLIM

Da, obavezno. I svekrvi i komšnici tračari i dosadnoj koleginici i svakoj osobi koja bi trebala glasno da čuje naše mišljenje koje joj se 100% neće svideti. Da, teško je. Zato je ovo definitivno želja koja već godinama ostaje spakovana u kutiji, smeštena na najvišoj polici u špajzu. I čeka Novu godinu.

4. DEPILIRAĆU SE REDOVNO

Zbog manjka vremena i energije koju u toku dana rasipamo na sve oko sebe, depilacija i uopšte briga za svoj izgled, često izvuku deblji kraj. Ne bi to ni bio problem da se nekada ne osećamo stvarno jadno i očajno koliko smo zaboravile da se negujemo, pa onda onako zvanično, na mikrofon obećamo sebi da ćemo od Nove godine – sve drugačije! Problem je što se to „sve drugačije“ već do kraja januara pretvori u „sve po starom“.

5. OKREĆEM NOVI LIST

‘Ajmo biti iskrene: koliko smo novih listova do sada sebi obećale? I koliko ih zaista i okrenule? Sram bilo onoga ko je ovako velike želje i ciljeve u startu poredio sa listovima knjige, pa nam dao lažnu nadu da ćemo to „lako“. Niti su promene lake kao listovi knjige, niti smo mi naivne čitateljke životne literature. Mi samo želimo što manje napora pri okretanju sebe u novi pravac i baš zato cupkamo u istom mestu i u Novoj godini.

6. NAĆI ĆU VREMENA ZA SEBE

U momentu kada super savladamo menjanje pelena, kuvanje za 3 dana unapred, usisavanje jednom rukom a pranje zuba drugom i ostale mameće čarolije – stvarno pomislimo da bismo mogle sve. Onda sebi u zanosu samoljubavi čvrsto obećamo da ćemo od tad i tad bar pola sata dnevno posvetiti omiljenoj sebi, po svaku cenu. Ta cena uglavnom ostaje na čekanju do kraja nedelje, pa do kraja druge nedelje, pa onda skupljamo njene mrvice po kalendaru, da bismo ih jednog dana, tamo negde sredinom maja – prosule u vetar. Ionako su se osušile čekajući. Kako je to moguće? Tako što smo u zanosu supermoćne mame, same sebi, a da nam to niko nije tražio, nagomilale još bar duplo obaveza koje nam vežu oči i ruke, pa se ono naše traženje „vremena za sebe“ pretvori u stvarno smešan vic.

MOŽDA BI NAM BILO LAKŠE KADA BISMO SVOJE ŽELJE PRETVORILE U ODLUKE.
Da li se slažete?
Kada bismo ukinule svoje „želim“ i uvele samo „krećem“.
Kada bismo prema toj želji krenule kao prema zadatku koji se mora završiti.

Da li bi bi ovo mogla biti naša svakodnevna doza lične pozitive? 🙂 Šta kažete?
Podelimo iskustva u komentarima.

Autorka: Jelena Kovinčić, urednica bloga www.maminoblago.com
*autorski tekst u vlasništvu kompanije Jamax M, podložan zaštiti autorskih prava uz zabranu korišćenja bez pismene dozvole vlasnika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *