Blog

Kako (i da li) pomoći mami koja se muči sa detetom koje vrišti na javnom mestu?

Skoro svaka mama je to osetila. Na javnom ste mestu, možda kupujete namirnice, šaljete paket, ili čekate avion na aerodromu, kada vaše dete odluči da poludi. Počinjete da ga umirujete na lep način, moleći se da taj nalet besa bude kratkotrajan. Kada se nastavi, tiho vičete u kombinaciji sa opakim pogledom. Poznato?

Kada ni to ne upali, počinjete da se znojite i sagledate mogućnosti: pokušaj fizičkog obuzdavanja deteta (iako znate da će to pogoršati situaciju), ostavljanje svega što radite i odvođenje deteta na ne tako javno mesto (iako vam stvarno trebaju te namirnice) ili plakanje.

Ipak, nekako preživite, pronađete način da smirite dete i odlučujete da ćete se sutradan vratiti u poštu ili se oslanjate na ljubaznost stranaca koji pomažu da se vi i dete ukrcate na taj avion. Ali od tog dana, znate da vaše dete može da poludi na bilo kom javnom mestu i molite se da se to nikad više neće dogoditi.

Takođe, svaka mama je bila i na drugom kraju, gledajući drugu mamu kako se muči sa detetom koje je odlučilo da se najgore ponaša onda kada ima publiku. Mnoga deca biraju upravo javna mesta da pokažu svoju „drugu stranu“. Verovatno ste osetile bol te druge mame i volele biste da ste mogle nešto da uradite. Ali šta? I da li je uopšte primereno petljati se?

Evo nekih saveta za šta raditi i šta ne raditi kada želite da pomognete mami koja se muči sa uplakanim detetom na javnom mestu.

  • ŠTA RADITI

Procenite situaciju da vidite da li bi učešće zapravo bilo od pomoći ili samo pogoršalo njihov stres. Ako niste sigurne, pitajte. Pitajte – šta konkretno možete da uradite? Čak i ako mama kaže ne, svakako će ceniti ponudu.
Budite ljubazne i učinite neke sitnice kao što su otvaranje vrata ili vraćanje njenih kolica za kupovinu.
Uputite joj što više saosećajnih pogleda i par reči ohrabrenja i podrške. Saosećanje je uvek najviše cenjeno u najtežim trenucima.
Slobodno joj kupite kafu kada vidite koliko joj je teško da čeka u redu. Stvarno joj treba ta kafa.
Kažite joj da ste majka, baka ili ujak, ako pokušavate da pomognete. Mama će želeti da zna da ste zapravo iskusni, a ne čudak koji želi da priđe detetu.
Pomozite ako njeno dete stavlja sebe u opasnost (npr. pretrčava ulicu).

  • ŠTA NE RADITI

Ne pokušavajte da priđete detetu ili da ga dodirnete bez dozvole roditelja. Imate jako malo informacija o tome šta se zapravo dešava. Nemojte da pretpostavljate da znate kako rukovati situacijom bolje od samog roditelja.
Nemojte da dajete savete o tome kako bi mama mogla da se nosi bolje sa situacijom. Ona čini sve što može.
Nemojte da pomažete sa kesama iz prodavnice ili da prilazite autu bez pitanja. “Stranci su opasnost“ važi i za odrasle.
Nemojte da nudite detetu slatkiš ili bilo šta što može da se pojede. Jednostavno nemojte. Samo otežavate život mami.
Nemojte da stojite i buljite. Niko ne želi gledaoce za najgore momente njihovog deteta. Naleti besa se dešavaju, tako da, ako ne možete da pomognete, saosećajno se nasmešite i nastavite dalje.

Kakva su vaša iskustva sa ovakvim situacijama? Da li savete iz teksta smatrate dobrim i korisnim?

Izvor: msn.com, obrada i adaptacija: Jelena Kovinčić, vaspitač, urednica bloga Mamino blago.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *