Blog

Kupujete igračku za dete? Evo 5 kriterijuma pedagoga da izaberete NAJBOLJU

Najbolje igračke za decu su one koje su istovremeno i kreativne i zabavne i edukativne. Zahvaljujući njima dete uči i stiče različite veštine i znanja. Igračke razvijaju maštu, pomažu ostvarenje socijalne komunikacije, ispoljavanju emocija, vežbaju koordinaciju i motoriku, omogućavaju detetu da jasnije sagleda različite odnose iz svog okruženja.

Za izbor najbolje igračke za dete, od plišanih, lutaka, superheroja ili automobilčića… pa sve do društvenih igara važno je da su:

  • PRIMERENE UZRASTU

Da bi dete uz njih zaista napredovalo i uživalo, moraju odgovarati njegovom uzrastu.

  • OD SIGURNOG MATERIJALA

Poželjno je da igračke za decu budu napravljene od prirodnih ili neškodljivih, laboratorijski testiranih  materijala. Da njihove ivice budu fino obrađene, zaobljene ili zaštićene, kako bi se otklonila mogućnost za povređivanje deteta u toku igre.

  • CENA NIJE MERILO KVALITETA

Igračke za decu ne moraju da budu skupe. Kada kupite izrazito skupu igračku, verovatno ćete stalno opominjati dete da je ne razbije i time mu, nesvesno, kvariti igru.

  • BROJ IGRAČAKA UTIČE NA MAŠTU

Ne pretrpavajte dete igračkama jer će se, što ima više igračaka, više žaliti da mu je dosadno. Sa druge strane, ako ima manji broj igračaka, stalno će izmišljati nove namene istim igračkama.

  • MODEL ZA KOPIRANJE

Ne krivite igračke za ponašanje svoje dece. Glavni uzori deci nisu igračke već vi. Poruke koje im vi šaljete, očekivanja koja imate kao i vaš sopstveni model ponašanja i kriterijumi vrednosti su daleko opasniji okidači za njihova neprihvatljiva ponašanja nego što to mogu biti igračke.

Autorka teksta – Jelena Holcer, pedagog, direktor Škole za roditelje

*autorski tekst u vlasništvu kompanije Jamax M, podložan zaštiti autorskih prava uz zabranu korišćenja bez pismene dozvole vlasnika

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *