Blog

8 roditeljskih grešaka zbog kojih deca NE VOLE da čitaju knjige

Decak Nece Da Cita

Ponekad odvraćamo decu od čitanja, a da toga nismo ni svesni. Da. Teško je za poverovati, ali je istina. Ovo su osam osnovnih greška koje često udalje dete od navike čitanja i učine ga veoma odbojnim.

1. Dajemo pogrešne knjige deci

Ako imate samo Istoriju umetnosti ili Sobno cveće kao predlog za čitanje, odgovorićete decu od čitanja. Malo je verovatno da će deca čitati ako nisu zaintersovana za knjige koje su na njihovom nivou i ako knjige nisu o nečemu što ih interesuje. Deci koja vole pse dajte knjige o psima, a fanovima Lego – knjige o Lego kockicama.

2. Ograničen pristup knjigama

Knjige podstiču decu da čitaju. Nema knjiga = nema čitanja. Pozajmite puno knjiga iz biblioteke. Ne samo jednu ili dve knjige, pozajmite maksimalan broj koji možete uzeti. Napunite vašu kuću knjigama. Zatim ih ostavite u različitim sobama u gomilama, tako da su lako dostupne deci. (Ovo radi. Provereno.) Ne stavljajte dečije knjige na visoke police, nego na mesta sa kojih dete može lako da ih uzme.

3. Naglas čitamo knjige samo maloj deci

Ponekad zaboravimo da i starijoj deci treba da se čita naglas. Kao što verovatno znate, istraživanja pokazuju je da čitanje naglas deci najbolji način da poboljšate njihovu pismenost, a da se ne pominje to što ih motiviše da i sami čitaju. Takođe, dobićete priliku da čitate odlična poglavlja koja mogu da pokrenu razgovor i pomognu vama i deci da se zbližite.

4. Ne dajemo njima da izaberu knjige

Deca žele da čitaju knjige koje sami izaberu. To ne znači da im ne možete dati savet pri odabiru dobre knjige. Pomozite im da izaberu knjigu koja je prikladna njihovom uzrastu i interesovanju. Takođe, možete im pokazati da pročitaju opis knjige na koricama. Mogućnost da sami izaberu knjigu je često ono što ih najviše motiviše da čitaju. Ako vam to najviše odgovara, ponudite deci određen izbor knjiga, ali neka konačna odluka bude njihova. Kao što je Maya Angelou rekla: ’’Bilo koja knjiga koja pomaže detetu da stvori naviku čitanja i učini da čitanje bude jedna od njegovih potreba, dobra je za njega.’’

Dečak i devojčica u biblioteci

5. Nudimo deci prelake knjige za čitanje

Većini dece se daju lake knjige koje su užasno dosadne. Dosadne su zato što uopšte nemaju radnju. Tako da dete sedi i povezuje reči, promašujući celu poentu čitanja: prepričavanje i eksplozija. Ne samo to, detetu vremenom postaje dosadno i ono postaje iznervirano. Ako već birate lake knjige, pokušajte da pronađete one koje zapravo imaju smisla. Njih ima zaista mnogo, a u odabiru vam uvek može pomoći prodavac u knjižari.

6. Činimo čitanje kaznom

Decu nipošto ne treba da kažnjavamo sa: ’’Nisi čitao/la, sada nema gledanja TV-a.’’ Takođe, i ucene tipa ’’Moći ćeš da gledaš TV ako budeš čitao/la.’’ treba zaboraviti. Umesto kazni i ucena, iznenadite i nagradite decu za čitanje: ’’Bravo, proveo/la si dosta vremena čitajući, sad biraj šta ćemo da se igramo.’’ Ukoliko čitanje budete koristili kao jednu od kazni – dete će ga tako i doživljavati: kao kaznu. A kazne niko ne voli, zar ne?

7. Vi kao roditelj ne čitate

Deca prate svaki vaš pokret i kopiraju sve što roditelji rade. Tako da, moraju da vas vide kako često čitate. Praksa pokazuje da je ovo najbolji način da se deca ugledaju na vas i steknu naviku čitanja od najranijeg perioda života.

8. Nemate vremena za čitanje

Ako su nam deca previše zauzeta ostalim aktivnostima, neće imati vremena za čitanje. To je nešto o čemu treba pažljivo razmisliti. Kakav je dnevni raspored vašeg deteta? Da li ono ima vremena i energije za čitanje? Veoma je važno da deca imaju slobodno vreme svaki dan za čitanje i opuštanje, isto kao i za ostale aktivnosti.

Pogledajte Eci Pec knjižaru NTC sistema učenja i knjige Uroša Petrovića.

Izvor: Read Brightly, obrada i adaptacija: Jelena Kovinčić, vaspitač, urednica bloga Mamino blago.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *